Praktisk information & det med småt
Langturssejlads byder på mange forskellige former for sejlads. Det kan være de korte dagssejladser, de lange sejladser som kan strække sig over flere døgn og oceansejladser som ofte tager flere uger. Uanset hvad, så er det et fælles ansvar, at sejle BIA sikkert rundt. Det betyder, at vi alle skiftes til at stå ved rattet og have ansvaret for båden og alles sikkerhed.
Du får naturligvis ikke nogle opgaver, som du ikke føler dig tryg i, MEN du skal trække din del af læsset, dermed ment, at du tager dine vagter når du skal det og springer til af dig selv hvis der skal bruge en ekstra hånd, for sammen er vi stærkest.
Noget af det første vi gør, når et nyt hold påmønstrer er, at gennemgå alt sikkerhed, alle retningslinjer og de forskellige opgaver der følger med den sejlads vi skal ud på.
På BIA er det ikke et krav, at du allerede på forhånd kan binde et knob eller udregne en kurs. Derimod er der forventninger om, at du har lyst til, at lære at sejle og har en naturlig nysgerrighed på sejladsen.
Der er rigtig gode muligheder for at blive en god sejler, eller i hvert fald få forståelse for, hvad sejlads kræver. Det er kun dig selv, som sætter begrænsningerne.
Togterne indeholder forskellige former for sejlads og forskellige mængder af sejlads. Husk derfor at forventningsafstemme med dig selv, inden du sender en ansøgning afsted.
Livet på en båd indeholder en hel masse forskellige ting. Én ting er tiden på vandet med sejlene oppe – en anden er klargøring til sejlads, planlægningen og selvfølgelig også det simple liv for anker i en lille bugt.
Forventninger til dig som gast på BIA
Som gast skal du være klar til at kaste dig ud i livet på tæt hold med dine nye bedste venner – om du vil det eller ej.
Vi går op i fællesskab, og du vil hurtigt opdage, at teamwork ikke bare er et smart ord, men en nødvendighed. Så hvis du elsker at være initiativrig, sprede godt humør og kan håndtere at tage del i alt fra madlavning til opvask og måske endda fikse noget undervejs, så er du godt på vej!
Hvis du troede, at sejlads kun var en afslappende oplevelse, så er du heldigvis ved at få en sandhed med modifikationer – det kan være benhårdt, men også utroligt givende!
At bo på BIA er slet ikke som at bo på et hotel – her får du ingen små chokolader på hovedpuden eller roomservice, så du skal være klar på at skabe din egen hyggelige hverdag og skabe den for andre, for som Jacob Fulton siger så er gode dage noget vi giver hinanden.
Det er fælles opgaver, der holder båden flydende (bogstaveligt talt!), så vi laver mad sammen, gør rent sammen, handler ind sammen, og ja, vi fixer ting sammen – BIA er ikke et flydende luksus resort.
Vi leder efter gaster i alle aldre – mænd, kvinder, enhjørninger, det hele. Så længe du kan bringe lidt dynamik med dig! Vi håber at det bliver muligt at holde en nogenlunde lige fordeling af han og hunkøn, det gøre bare dynamikken bedre.
Sejlererfaring er selvfølgelig et plus, men hvis du er nybegynder, så bare rolig – vi skal nok sørge for, at du ikke sejler os på grund (forhåbentlig).
Har du aldrig sat dine fødder i en båd før, kan det være en god idé at teste, om sejlads er din kop te, før du skriver en ansøgning til os. Det er trods alt sjovere, når man ved, hvad man går ind til!
Skal man være med på hele togtet, fra start til slut, eller kan man påmønstre sener eller hoppe af tidligere?
Som udgangspunkt, ja, men skal være med fra start til slut, der kan dog gøres særlige undtagelser, og det skal være aftalt med skipper inden endelig tilmelding!
Sikkerhed på BIA – eller hvordan vi undgår ufrivillige dyp i havet!
Vi går helt vildt meget op i sikkerhed. Uanset om vi sejler mod solnedgangen eller ligger og dasker i havnen, er sikkerheden i top.
Båden er fyldt med så meget sikkerhedsudstyr, at du tror, vi forbereder os på en mission til månen – men lad os krydse fingre for, at vi aldrig behøver bruge det.
Ved ombordstigning gennemgår vi alt fra redningsveste til redningsflåder og alle de andre sjove ting, vi forhåbentlig aldrig ser i aktion. Vores vigtigste mål er, at vi alle kommer tilbage på land i én samlet, tør flok.
Regel nummer 1: Det er forbudt at falde i vandet! Seriøst, bare lad være.
På BIA har vi sikkerhedsudstyr til at imponere enhver:
– Redningsveste (selvfølgelig!).
– Livliner til alle, så du slipper for at svømme hjem.
– GPS’er, for vi vil gerne finde vej.
– VHF radioer – også håndholdte, hvis du vil føle dig vigtig.
– Satellit Wi-Fi (dog kun til vejrfiler, ingen Netflix her).
– Radar, så vi ikke sejler ind i ting.
– AIS transponder, så andre kan holde øje med os, og vi kan holde øje med dem.
– EPIRB, hvis det hele går helt galt.
– Og meget, meget mere... Fordi vi kan og sikkerhed er vigtigst!
Uforudsigeligheder – vi kalder det “spænding”
Ruten og planerne er, lad os sige... fleksible. Vejret, tekniske problemer eller bare livet på havet kan ændre det hele. Så hvis vi pludselig er i en anden marina end planlagt, er det bare en del af eventyret!
Defekter – for når tingene ikke helt holder sig på plads
Nogle gange går noget i stykker, og vi må fikse det. Det kan betyde, at vi må ændre ruten. Men hey, det giver dig tid til at finde på nye eventyr, mens vi skruer og hamrer.
Hvis vi ligger stille 3 dage eller derover, får du selvfølgelig nogle af dine køjepenge retur, det vil sig at hvis vi er i havn eller på værft pga. uforudsete reparationer over 2 dage får du efterfølgende køjepenge retur, altså dag 3 og derefter, så du har mulighed for at tage på hotel eller andet og stadig kan nyde.
Vejret og vinden – og hvorfor vi ikke er dumdristige
Vi sejler kun, når vinden er vores ven. Hvis den er sur eller bølgerne vil lege rodeo, bliver vi hellere i havn eller smider anker. Vi har stor respekt for naturen – vi er sejlere, ikke stuntmænd!
Sejlads og vagter – for de vågne og natteravne
Vi sejler efter en vagtplan, det vil sige at der altid, om det er om dagen eller om natten, er et vagthold, der holder øje med alt det vigtige: skibe, kurs, vind og ikke mindst, at vi ikke rammer noget.
Hvis vi ligger for anker, og vejret opfører sig lidt lunefuldt, skal vi muligvis have ankervagt. Men vi prøver at gøre det sådan, at du stadig har tid til at opleve det smukke sted, vi er strandet ved.
Velkommen ombord på BIA – eventyret venter, og det samme gør sikkerheden (heldigvis)!
Begrænsede ressourcer – det store BIA eventyr
Så er vi her igen, hvor vi må indse, at vi ikke bor på en uendelig tankstation. Diesel, benzin, gas, drikkevand og strøm er som havfruer – sjældne og kostbare. Derfor gælder det om at spare! Og lad os bare sige, at den nærmeste tankstation måske er... ret langt væk. Så ja, du må lære at køre på lavt blus – bogstaveligt talt.
Hvis du tænker, "Jamen, jeg vil gerne oplade min telefon, computer, hovedtelefoner og powerbanks samtidig," så har jeg én ting at sige: Solen bestemmer. Når solen skinner, lader vi op, så husk at holde et øje på vejrudsigten, hvis du vil undgå en uventet teknologisk detox.
Drikkevand er vores flydende guld, og selvom vi har en watermaker ombord, betyder det ikke, at du kan tage daglige luksus-brusebade i ferskvand. Men hey, frygt ej! Saltvandsbade er det nye spa – naturligt og eksotisk!
Madlavning og spisevaner – gourmet på bølgerne?
Så er der maden – og nej, det er ikke en Michelin-restaurant, men hvem har brug for det, når man er på BIA? Nogle dage kan vi måske forkæle os selv med friskbagt brød og eksotiske frugter. Andre dage? Ja, dåsemad, havregryn og pasta er vores trofaste følgesvende.
Vi er normalt 6-8 mennesker ombord, så forvent store portioner mad! Og når det kommer til madlavning, er vi alle skibets kokke.
Hvis du er vegetar eller veganer, er der frit slag i kabyssen – du kan lave alle de veggiebøffer, dit hjerte begærer. Men husk, skipper er meat-eater klar på en steak – hvad end det er en ko, gris eller en fisk!
Og hey, har du allergier? Så smid det i ansøgningen, så vi ikke pludselig laver en peanut-fest!
Rengøring og vedligeholdelse – alle mand til moppe!
Ah, rengøring og vedligeholdelse – den "sure tjans", som alle elsker at hade. Men frygt ikke, vi deler opgaverne, så vi ikke alle skal pudse skroget samtidig.
Når vi mønstrer op, tager vi en fælles snak om, hvem der elsker madlavning og hvem, der (modvilligt) tager rengøringen. Hvad end vi gør, handler det om teamwork!
Når togtet starter, står vi sammen om at proviantere. Nogle gange køber vi ind til et par dage, andre gange til uger eller mere. Forbered dig på store madindkøb, hvor vi fylder båden op til randen.
På hvert togt har vi også nogle arbejdsdage – ja, det er der, hvor du får lov til at udleve dine indre "håndværker drømme!" Rens skroget? Klart! Sy et sejl? Selvfølgelig! Finde en lokal håndværker til at fikse noget på land? Intet problem – du er jo en eventyrer!
For at vi alle kan udleve drømmen om langturssejlads, er det vigtigt, at BIA er i tiptop stand – både hvad angår rengøring og vedligeholdelse. Så selvom det kan være lidt hårdt, er det hele værd, når du ligger der på dækket og ser solnedgangen med en kold drink i hånden! Husk at, passer vi på BIA, så passer BIA også på os!
Socialt miljø
Vi bor tæt sammen på en 51 fods sejlbåd. Skipper har sit eget lukaf, mens resten af besætningen må dele sig i 2 kahytter og ene lukaf. Det kan betyde, at privatliv er noget, man drømmer om. Så hvis du har brug for plads, kan det være en god idé at medbringe en usynlighedsdragt!
Hver søndag og dagen før en afgang fra havn eller ankerplads samles hele besætningen til et “fællesmøde”, hvor vi snakker om alt muligt: næste sejlads, vejret, indkøb og eventuelle udfordringer. På den måde håber vi at undgå misforståelser, som kan føre til skænderier.
Rygning og alkohol
Rygning
Rygning er tilladt om bord, men vær nu sød at tage hensyn til de andre. Der er trods alt mange brandfarlige ting her, og vi vil helst ikke se båden forvandlet til en grillfest.
Under sejlads må du ryge bagerst i cockpittet, og når vi ligger for anker eller i havn, foregår det på agterplatformen eller på kajen.
Alkohol
Sejlads og alkohol er ikke en god kombination – ligesom badekar og en brødrister. Derfor har vi en 0-alkoholpolitik, når vi sejler.
Men når vi ligger for anker eller i havn, må der gerne drikkes – selvfølgelig med måde. Vi er trods alt på en båd, hvor der er vand hele vejen rundt!
Stoffer
På BIA har vi en meget streng nul-tolerance omkring narkotika - ALLE former for narkotika.
Dette gælder både på land og ombord. Så længe du er associeret med os, er det forbudt.
Myndighederne går ikke af vejen for at splitte båden ad, hvis de har den mindste mistanke. Vi risikerer at blive retsforfulgt, og BIA bliver med sikkerhed konfiskeret.
Bryder du denne regel, medfører det øjebliklig afmønstring, om vi så er på en øde ø.
Bliver du afmønstret som følge af, at bryde denne regel, beholder vi køjepengene for det togt som du er tilmeldt og bliver der udgifter i forbindelse med bøder eller andet med nogen myndigheder, hæfter du for dem!
Vi vil hellere have en båd med høje bølger end en båd med bølger af problemer!
Medicin og førstehjælp
Har du kroniske lidelser eller tager du medicin dagligt, så skal vi vide det, når du tilmelder dig.
Alt vil blive behandlet fortroligt.
Vi opfordre alle der skal med som gast på BIA til at have et førstehjælpskursus som stadig er gældende, dette er ikke et krav, MEN vi er hinandens "læge/sygeplejerske" når vi ikke er tæt på land og derfor afhængig af hinanden og vores kunnen!
Om bord har vi en veludstyret førstehjælpskasse og en medicinkasse med smertestillende og penicillin.
Ingen har lyst til at være en del af en medicinsk reality-serie!
Forsikringer
Du skal selv sørge for en rejseforsikring, der dækker hele perioden, samt en ulykkesforsikring.
Send os gerne kopier af dine forsikringer, inden du sætter sejl.
Dit pas må tidligst udløbe 6 månder efter hjemkomst.
Flybilletter og visum
Du er selv ansvarlig for at finde og booke dine flybilletter og transport til og fra båden. Dette gøres ofte i fællesskab med andre gaster – en god måde at skabe nye venskaber på. Vi vil prøve at lave messenger gruppe for hvert gastehold, så i kan koordinere turen til og fra BIA sammen og udveksle gode ideer sammen før, under og efter turen.
Når du rejser til de forskellige lande, hjælper vi gerne med visum for alle. Men det er dit ansvar at undersøge, om du har brug for et visum til din påmønstringsdestination.
Tag et kig på Udenrigsministeriets hjemmeside, og er du i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.
Vi beder kun om, at du ikke tager til et land uden en plan!
Måtte du mod forventning have nogle spørgsmål, som ikke er besvaret ovenfor ;-) så skriv til skipper.
Copyright ©2023 Alle rettigheder forbeholdes